
Overzicht
Een pedagogische aanpak tegen Radicalisering: Het ZELVI-Model
Radicalisering is niet enkel een kwestie die met veiligheidsbeleid kan worden aangepakt. Radicalisering is ook een pedagogische uitdaging. Jongeren kunnen tijdens hun identiteitsontwikkeling vast komen te zitten in eenzijdige en rigide denkpatronen. Precies op dat punt biedt het ZELVI-model een vernieuwend pedagogisch perspectief.
ZELVI heeft als doel de religieuze identiteitsontwikkeling van jongeren te ondersteunen. ZELVI, oftewel Zoektocht naar een Eigen Levensoriëntatie temidden van een Veelheid aan Interpretaties stelt jongeren in staat om religieuze teksten kritisch te lezen, in hun historische context te plaatsen, en met hun eigen leven te verbinden.
De Kernprincipes van het ZELVI:
Dialoog: jongeren aanmoedigen om het eigen geloof te bevragen en te vergelijken met andere geloofs-perspectieven
Religieuze geletterdheid: jongeren inzicht te laten krijgen in de historische context van heilige geschriften; leren dat religieuze teksten op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen;
Spelenderwijs leren: jongeren uitdagen om hun identiteit te verkennen door middel van verschillende ‘ik-posities’ en vaardigheden te laten ontwikkelen om kritisch om te gaan met tot dan toe onbekende ideeën.
Wat Werd Er Tijdens de Paneldiscussie Besproken?
Tijdens het ZELVI-panel zijn onderwerpen aan bod gekomen zoals ethiek op sociale media in relatie tot religieuze identiteitsontwikkeling. De uitdaging om jongeren vragen te leren stellen zoals: "Wie ben ik als gelovige?" en "Hoe verhoudt mijn geloof zich tot de moderne samenleving?". ZELVI biedt leerkrachten, docenten, academici en jeugdwerkers een pedagogische perspectief op religieuze identiteitsontwikkeling.
Zou het mogelijk zijn om radicalisering niet als een bedreiging, maar als een pedagogisch vraagstuk te benaderen? ZELVI geeft een volmondig ‘Ja!’ als antwoord en streeft naar empowerment van jongeren door dialoog, kennis en empathie.
📍Evenementgegevens:
Paneldiscussie:Het panel bestond uit vier deskundige sprekers, die elk een belangrijk aspect van het ZELVI-model hebben belicht. De discussie werd gemodereerd door een ervaren gespreksleider, die de dialoog tussen de panelleden en het publiek begeleidde.
Publicatie:De inhoud van de paneldiscussie wordt door IDEIS in de vorm van een boekje gepubliceerd, zodat het brede publiek kan profiteren van de inzichten die tijdens het evenement zijn gedeeld.
Iftar-bijeenkomst:Na het panel ging het programma verder met een Iftar-bijeenkomst, waar een groot aantal gasten samenkwam in een sfeer die in lijn was met de spirituele essentie van de Ramadan.
📅Datum:13-03-2025/17.00📍 Locatie: RHONE -Rhoneweg 12-14, 1043 AH Amsterdam
Voor meer informatie over deze vernieuwende onderwijsaanpak of om in de toekomst deel te nemen aan discussies, nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen.
Laten we samen bouwen aan een veerkrachtige toekomst voor onze jongeren!
Attendies
Wilna Meijer, Şeyma Kus, Ina ter Avest, Ibrahim Kurt, Hannie Hoefnagels